keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Pelisaitti Paljastaa: Dr. Mario Pelit


Moni pelaaja on joskus ja jostain syystä joutunut joskus syömään joitain lääkkeitä. Eli voikin sanoa että videopelipelaajat on yhteiskunnan pilleröidyin yhteisö, ainakin jollain asteikolla, tai sitten ei ole.
Nintendo Corporation (JPN) ltd. näki tässä markkinaraon ja suunnitteli pelin tämän aiheen ympärille ja vuosi oli 80 luvun loppu. Pitää mainita että PELISAITTI ei vielä tuolloin ollut olemassa, mutta hengessä oli mukana monet muut.

Pelihahmoksi valittiin Nintendo Corporationin keulahahmo, lippulaiva ja logo, eli Mario. Mario ei ole lääkäri, mutta sillä ei ole väliä tässä koska putkimiehenä paremmin tunnettu Mario on vallaton veijari joka on ennenkin joutunut seikkailuihin.
Tässä pelissä (Dr. Mario) Marion seikkailu on seistä käsi ylhäällä ja nakella lääkkeitä purkkiin. Pelin idea on siinä että lääkkeet on erivärisiä.

Peli toimi hyvin (pelimoottori?) ja siksi sitä ostettiinkin aikoinaan. Mario oli valkotakkisena puoskarina lajinsa eliittiä ja jokainen halusi reseptillisen Mariota. Peliä laajennettiinkin usealle eri jalustalle. Kuitenkaan nykynuoriso ei pidä pelistä. Tämä selvisi kun PELISAITTI piti äänestyksen toimituksessaan jossa kysyttiin "pitääkö nykynuoriso tästä pelistä?".

Pelisarjan pelit ovat:

Dr.Mario (NES) - Pelisarjan (Dr. Mario) ensimmäinen osa, joka aloitti pelisarjan ja määräsi tahdin. Peli oli jo valmis pelin ilmestyessä ja ohjaus tapahtuikin NES ohjaimella (ristiohjain + a/b-nappi). 8 binttinen grafiikka ei ollut niin hiottua kuin nykypäivän mahdollisuudet antaa periksi, mutta pelistä sai selvää!
Dr. Marion pelaaminen tapahtuu Mario hahmon kautta joka heittelee pillereitä pieneen purkkiin jota asustaa pienet eliöt ja niiden kaverit. Eliöt kuolevat jos ne saa tuhottua.


- Dr. Mario NES:llä oli jo valmis peli

Dr.Mario (GameBoy) - Pelin olluttua jo menestyä, oli se aika siirtää uudelle konsolille. Uudempi konsoli oli markkinoille vastailmestynyt kannettava mallinen GameBoy. GameBoy oli harmaa ja sen pinta oli vähän rosoinen. Napeiltaan se ei eronnut muista Nintendo konsoleista, mutta nykypäivän konsoleihin verrattuna (etenkin ps3) eroja oli.
GameBoy ei venynyt värilliseen monitorointiin ja siten ruutu ei ollutkaan värikäs. Tämän takia myös Dr. Mario peli oli vaikeampi sillä ei nähnyt minkä värinen pilleri oli milloinkin Marion kädessä. PELISAITIN toimitus ei ole pelannut peliä.


- GameBoysta ei saa pelikuvaa

Tetris & Dr.Mario (SNES) - Super Nintendo oli Nintendon kehittämä konsoli joka oli Nintendon oma keksintö. Sen läheisin kilpailija oli Sega Corporationin Sega Megadrive, jolle ei kuitenkaan ilmestynyt Dr. Mario peliä (ehkä he eivät halunneet sitä?).
Pelin idea oli sama kuin ennenkin mutta GameBoyn jälkeen saatiin värit takaisin peliin. Tämän lisäksi peli koki myös muita mullistuksia (mm. Tetris oli mukana). Kenties myös musiikki muuttui?
Peli myi aikoinaan miljoonia ympäri maailman ja moni pelaaja ostikin pelin. Nintendo Corporation ei silti ollut täysin tyytyväinen tilanteeseen ja siksi päätti asioista.

- Dr. Mario SNESllä oli sama peli

Dr.Mario/Puzzle League (GBA) - PELISAITTI ei ole Dr. Mario pelisarjan isoin fani. Tästä huolimatta Nintendo Corporation päätti julkaista pelin myös uudelle jalustalle kun Dr. Mario julkaistiin GameBoy Advancelle. GameBoy Advance oli toisen sukupolven käsikonsoli ja korjasi monet viat mitä aiemmat sukupolvet olivat tehneet.
Dr. Mario GBA (GameBoy Advance) oli nyt lyöty pakettiin samalle kasetille yhden toisen pelin kanssa ja ostajia oli taas. Pelin lämmin idea oli yhä voimissaan ja monet huokaisivatkin helpotuksesta kun peli olikin Dr. Mario.
Rakkaus Mariota kohtaan ei voi koskaan olla kovin molemminpuolista mutta GBA versio täytti edes jonkun aukon tässä suhteessa.

- GBA versio täytti monen toiveen.

Dr. Mario 64 (N64) - Nintendo 64 oli Nintendon kehittämä konsoli joka oli Nintendon oma keksintö. Sen läheisin kilpailija oli Playstation Corporationin kehittämä PSX, jolle ei kuitenkaan ilmestynyt Dr. Mario peliä (ehkä he eivät halunneet sitä?).
N64 tarjosi mahtavat renderöinnin omaavan pelimoottorin ja pelikasetit jotka syöpyivät ikuisesti muistoihin.
Dr. Mario 64 oli hämäävä nimi ja siksi varmaan myikin peli kovasti. Tämä ei kuitenkaan ole 64 jatko.osa Dr.Mario sarjalle, mutta entistä fyysisemmän pelikokemuksen tämä antoi niille jotka tätä pelasi.

- Dr. Marion N64 kannessa oli Mario Lääkärinä

Dr. Mario Online RX (Wii Ware) - Vuonna 2008 oli aika uudistaa kaikki. Nintendo Corporationin monsterimylly Wii oli pelikuninkaiden rakastettu ja pelit olivat hyviä.
Oli siis aika julkaista Dr.Mario!
Nykyaikainen pelitekniikka mahdollisti pelin lataamisen virtuaalisesti netin välityksellä omalle keskuskonsoli Wiille ja sen valikoista pelin valitsemisen.
Toki on selvää myös että vuoden 2009 peli näyttää paremmalle kuin muut ja on näin ollen paras Dr. Mario peli.
Kun pelimoottoria hoonattiin vielä niin että siihen saatiin liitettyä tuki nintendon wiimotelle ja jopa nettipelille oli Dr. Mario valmis hurmaamaan taas uuden pelaajan.

- Dr. Mario Wiillä on paras koska siinä on grafiikka hyvää.

Lopputiivistelmä: Dr. Mario on Tetriksen vanassa vedessä julkaistu hupailu joka ei aiheuta suuria unelmia. PELISAITTI ei pelannut peliä paljoa.

Kokonaisarvosana: Ehdoton 10+

7 kommenttia:

  1. Muusiikkeihin on sen verran tartuttava että nehän oikein tarttuvia biisejä ja ovat seuranneet jaksosta toiseen,kuten joka talvi tuleva chill tai uusi nhlpeli. Kappaleiden nimetkin ovat varsin huumoripitoisia kuten chill ja fever. Chill ehkä parempi tai ehkä fever. Taisi olla myös kolmas kappale mutta en muista oliko. Kun MARIO on mukana ei pisteytystä voi alle kympin(10) asteikkoon sijoittaa.

    VastaaPoista
  2. Peli parani heti kun sille antoi kunnon arvosanan. Tekee mieli alkaa heti taas pelaamaan. Sääli vain että hävitin pelitoimituksen avaimet.

    VastaaPoista
  3. Minäkin kiinnostuin näistä nyt kun arvosana muuttui, mutta mahtavatkohan neljään tähteen taipua kuitenkaan?

    Toimituksen avaimet on minulla. Voit tulla ikkunan alle niitä hihkumaan, niin laitan ikkunan sitten kiinni.

    VastaaPoista
  4. Kyllä parani, taidan itsekkin kaivella illalla pillerit ja pöpöt olohuoneeseen. kiitos Mario! kiitos Jarkko!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Nintendo Corporation, ennen kaikkea!

    VastaaPoista
  6. Onko arvostelun kirjoittanut 10-vuotias? Niin ihmeellisiä juttuja, että huh huh.

    Kuka vertaa gameboyta ps3:seen?

    Vaikka gameboyn näyttö olikin väritön niin kyllä ne kapselit erotti toisistaan: musta valkoinen ja täplikäs...

    VastaaPoista